Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


9 juni, 10u: Urdukas (4100 m)

We hebben vandaag een acclimatisatiedag in Urdukas en het is ons uiteindelijk gelukt om hier de 2 laptops in 2 uur voor 70% op te laden met de zonnecellen die in het kamp staan. Twee dagen terug in Payiu poogden we dit te doen met ons kleine zonnepaneeltje, maar dit blijkt alleen geschikt voor bijv. batterijen van een fototoestel. De zonnecellen die in het kamp achter prikkeldraad stonden, konden we absoluut niet gebruiken. Nee ook niet met wat roepies…

En aangezien we bij ons plan bleven om de ECN-zonnecellen met alle randapparatuur echt pas in het basiskamp te gaan gebruiken, zou ons tot het basiskamp weinig capaciteit resten op de computer.

Maar vandaag was de beheerder van het kamp wel bereid ons te helpen: voor 400 roepies per uur (ca. 7 euro) konden we de cellen gebruiken. We hadden alle draadjes en opladers van 12V in onze handbaggage en met de kennis van Henk was het een fluitje van een cent om de boel aan te sluiten.

En dus nu kunnen we weer even vooruit om jullie van berichten en foto's te voorzien.

Geluksvogels
Van een grote toestroom trekkers/klimmers dit jaar merken wij (nog) niets. In alle kampen zijn we alleen dan wel met een paar Oostenrijkers. Ook op de acclimatiesatiedag in Payiu arriveerde er geen enkel team. Nu zijn we inderdaad vroeg in het jaar, maar wat blijkt? Alle teams achter ons hebben vreselijke pech: ze hebben oponthoud. Er waren problemen op de Karakoram Highway van Islamabad tot Skardu: stakingen door de bevolking wegens een conflict over een nieuwe wet in het onderwijs. Een aantal dagen kon er geen enkele auto doorrijden.

Verder is de 'weg' van Skardu naar Thongal, het begin van de trektocht, sinds kort gesloten tijdens de weekeinden wegens onderhoudswerkzaamheden. Wij reden dit stuk op vrijdag 4 juni. Dat wij om 4.30 uur vanuit Skardu zijn vertrokken (en de vooruitziende blik van Jumma) blijkt onze redding te zijn geweest. Namelijk even buiten Skardu werd de weg al om 7 uur 's morgens afgesloten, ook door stakers. Onze dragers konden er als enigen nog door na veel gesmeek en de toelichting dat wij al verderop de weg naar Thongal reden. Overigens hadden zij vervolgens een vertraging van 8 uur verderop, na een steenlawine. De laatste auto met dragers kwam dan ook pas om 21 uur aan in ons kamp.

Maar alle andere ploegen zouden vrijdag dus niet kunnen rijden en daarmee pas maandag 7 juni, na het onderhoud, naar Thongal kunnen komen.

Urdukas (4100 m)
Gisteren, 8 juni, arriveerden we in Urdukas. Het weer is de afgelopen dagen wat veranderd: van felle zon naar bewolkt tot zelfs dreigend weer. Maar meer dan een spat regen en een enkele hagelbui hebben we niet gevoeld. Vandaag is het weer iets beter: met af en toe een zonnetje. Wij vinden het vooral heerlijk dat het niet zo warm meer is. We kunnen zelfs weer in de tent zitten.

De kampplek hier is indrukwekkend: we staan langs de Baltorogletsjer, met 62 km een van de langste gletsjers van Pakistan. Waar we ook heen kijken: we zien alleen maar morene: bulten van ijs bedekt met rotsblokken, stenen en gruis. Verder gigantische pieken, waaronder de beroemde Trango Towers, een uitdaging voor hele goede rotsklimmers.

We zijn voor het eerst boven de 4000 m en dat voel je wel: gewoon iets rustiger aan doen (tempo van thuis is onmogelijk en dat zal de komende tijd al helemaal niet haalbaar zijn). Maar gelukkig hebben we hier ook de tijd: vandaag een acclimatisatiedag. Wat wassen, spullen organiseren en natuurlijk de laptopbezigheden. We voelen ons allebei overigens nog prima.

De berichten zullen de komende dagen wel wat beperkter worden gezien de lengte van de loopdagen en het effect van de hoogte. Volgend bericht waarschijnlijk vanaf Concordia (4700 m) op 11 juni. Dit is tevens de dag dat de Nederlandse Broad Peak Expeditie van start gaat (bp2004.demmeniesport.com): Frits, Rozemarijn, Menno en Bob vertrekken dan vanaf Schiphol naar Islamabad. We wensen het team een voorspoedige reis, trektocht en natuurlijk een succesvolle klim. En hopelijk treffen we elkaar in een van de basiskampen om de toppen te vieren!    
Urdukas (4100 m)
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices