Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


10 juni, 11u: Gletsjerkamp Goro II (4400 m)

De prachtigste uitzichten zouden we vandaag krijgen: o.a. op de puntige top van de Masherbrum (7821 m). Maar niets van dat al: onze wereld was wit. Het sneeuwde en de wolken hingen zo laag dat er nauwelijks verschil te zien was tussen de lucht en het gletsjeroppervlak. Vannacht sneeuwde het voor het eerst. Dit resulteerde er in dat de dragers bij het krieken van de dag niet direct bij de spullen stonden. Normaal is dat al om 5 uur het geval en vertrekken we zo om 6 uur. Vanmorgen was iedereen trager door de kou, het restje sneeuw en de nattigheid.

We vertrokken om 6:45 uur en stapten vrij snel daarna de gletsjer op. De komende weken geen bruine of groene aarde meer onder de voeten: alleen morene, ijs en sneeuw. Gekke gedachte.

In tegenstelling tot gisteren was de gletsjermorene helemaal wit: er was zeker een laagje van 10 cm sneeuw blijven liggen. Het was dan ook oppassen geblazen: wankele stenen en rotsblokken, maar ook stukken glad ijs zie je niet. Ongelooflijk als je aanschouwt hoe handig de dragers hier met lasten van 22-27 kg en simpele gympen overheen lopen!

Het duurde niet lang of het begon weer te sneeuwen. Gelukkig waaide het nauwelijks, zodat het met de kou zeer meeviel. Het zou vandaag een tocht worden van 6 tot 7 uur, maar gezien het slechte weer was het iedereen het over eens om geen uitgebreide pauze te houden onderweg en direct door te lopen naar de kampplaats Goro II.

De hele tocht verloopt over het midden van de gletsjer. Je verbaast je dat je zelfs hier de telefoondraden van het leger ziet. Ongelooflijk: vanaf Askole tot Concordia (ons eindpunt morgen) loopt die draad.

Het leger
We komen diverse legerstandplaatsen tegen op onze route. Meestal ligt ons kamp ook nabij een legerkamp. De aanwezigheid van het leger heeft alles te maken met de nog steeds onopgeloste situatie tussen Pakistan en India omtrent Kashmir, dat hier vlakbij ligt. Ook in de buurt van het Gasherbrum basiskamp bevindt zich een legerkamp. Uiteraard hadden we allerlei vragen aan onze verbindingsofficier (LO) Imran over deze legerplaatsen, maar deze vragen worden met een geheimzinnige glimlach beantwoord. "Top secret". We mogen ook geen foto's maken van deze bijzonder locaties, uiterst jammer.

Aangezien elke expeditie van regeringswege voorzien is van een officier uit het leger als Liason Officer, is onze LO, Imran, een graag geziene gast in alle legerkampen. De soldaten vinden het natuurlijk fijn om eens iemand anders te spreken. Imran vindt het ook erg interessant omdat hij hiermee de echte officiersrol kan vervullen. Hij is 24 jaar en je merkt aan alles dat hij macht en aanzien zeer belangrijk vindt.

Maar goed, het is voor ons van groot belang om een goede relatie met hem te onderhouden en daar doen wij dus ook ons best voor.

Goro II (4400 m)
We arriveerden uiteindelijk even na half twaalf in het kamp Goro II, dat zich op de gletsjer bevindt. Het weer leek even op te klaren, maar het is helaas weer begonnen met sneeuwen. We brengen de middag dus door in onze eigen tent, waar het met de slaapzakken lekker warm is.

Het gaat ons verder goed. Beetje hoofdpijn en rustig aan doen, zoals gewoonlijk als je weer voor de eerste keer op deze hoogte bent.

We zijn zeer benieuwd naar de omstandigheden op de Gasherbrum. We hebben hier uiteraard al veel eerder naar geinformeerd, maar tot nu toe hebben we nog nooit een duidelijk antwoord gekregen. Gisteren hoorden we van een viertal trekkers die terugkwamen uit het G-basiskamp dat er zeer veel sneeuw ligt dit jaar. We weten nog niet goed hoe we dit moeten interpreteren: lager op de berg zou het lastig kunnen zijn maar hoger op met name de G1 zal het voorkomen dat er hard ijs gevormd wordt (in Japans couloir en vlak onder de top). Enfin, we zullen het over een paar dagen zelf aanschouwen en ondervinden.    
Gletsjerkamp Goro II (4400 m)
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices