Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


13 juni, 20u: In basiskamp op 5150 m

Gisteren (za 12 juni) zijn we goed en wel in het basiskamp aangekomen, met prachtig weer en een geweldig uitzicht op Gasherbrum I. Het basiskamp (BC) bevindt zich op een smal stuk morene van ca. 1 km tussen het ijs van de Zuidelijke Gasherbrum gletsjer en het ijs van de Abruzzi gletsjer. Het kamp ligt hier prachtig, zo aan het eind van het dal. De Zuidelijke Gasherbrum gletsjer zullen wij opgaan voor de beklimming. De Abruzzi gletsjer buigt hier af naar het verboden gebied met Kashmir.

De locatie van het basiskamp is zeer belangrijk, we zitten hier immers 7 weken. Dus de plek die je daarvoor kiest is cruciaal. Bij aankomst stonden hier 4 ploegen (waarover straks meer) en dus was er nog wel wat keus. We staan nu op een mooie plek precies op de morenerug, ca halverwege het langgerekte stuk. Nadat we de plek bepaald hadden, konden alle lasten definitief worden gedropt. De klus voor Jumma, onze gids en de dragers zit er op. Een belangrijk aspect bij het afscheid, is de fooi voor deze mannen. Een mooi moment om hen te bedanken en te verblijden met wat extra inkomsten. Uiteindelijk blijken toch alle dragers werkelijk tot onze expeditie te hebben behoord. Elke dag werden het er wel een paar minder, gezien de hoeveelheid eten en kerosine die met de dag afnam. Maar we eindigden uiteindelijk toch nog met maar liefst 60 dragers. We zwaaiden hen uit en toen waren we met de echte ploeg over, met z'n zevenen: onze klimgenoten Sajjad en Amin, de liason officer Imran en daarnaast de kok Allu en zijn assistent Aminullah.

Apart is dat trouwens, wij waren er van uitgegaan dat we in het basiskamp 1 kok tot onze beschikking zouden hebben. Qua aantal mensen zou dat ook moeten kunnen denk je. Maar zo werkt het kennelijk niet: net als in Nepal gaat een kok geen water halen en afwassen. Daar heb je toch echt een assistent bij nodig. En zo zijn er dus twee man die hier in BC de keuken runnen.

Het programma van gisteren was verder vrij beperkt: de hoogte boven de 5000 doet zijn invloed direct gelden. Er waren twee prioriteiten: tenten opzetten, wat impliceert eerst goede plateaus maken op de morenebodem. Daarna hebben we de communicatiefaciliteiten ingericht: een aparte tent waarin accu, regelaar en omvormer staan met de verbindingsdraden naar de ECN-zonnecellen. We hadden thuis geen tijd meer gehad om testen te doen: de cellen kwamen de avond voor vertrek van de bagage pas per koerier aan. Maar Henk had verzekerd dat alles zou werken. En dat is inderdaad het geval. Dus nog gisteren werden alle apparaten opgeladen met de stralende zon.

De schade van de dag: hoofdpijn, maar verder een zeer tevreden gevoel.

Vandaag hebben we kennisgemaakt met het Spaanse team dat even verderop staat, bestaande uit 3 klimmers die ook G1 en G2 beklimmen. Verder is er een klein internationaal team (G1) en zijn er Oostenrijkers en Zwitsers (G2). Allemaal kleine ploegjes. Hoeveel teams er nu werkelijk komen dit jaar, weten we vreemd genoeg nog steeds niet. Tijdens de briefing vooraf op het Ministery van Tourism had ik verwacht dat de betreffende Secretary wel uitsluitsel zou kunnen geven. Dat was echter niet het geval. We weten inmiddels van internet dat er dit jaar veel ploegen verwacht worden, maar het eindtotaal en het aantal klimmers kennen we nog steeds niet. Enfin, we merken het wel.

Overigens is het klimseizoen op de Gasherbrum pas gisteren begonnen: hoewel de meeste ploegen er al een paar dagen zijn, was het weer de afgelopen dagen te slecht met verse sneeuw. De 11e moest de sneeuw zich eerst zetten, dus de 12e was de eerste klimdag hier.

Vandaag, zondag de 13e hebben we doorgebracht in het basiskamp. Als eerste zijn er sponsorvlaggen van Kathmandu en YACHT, de twee grootste sponsors aangebracht op de tenten. Verder was het een dag van bagage herschikken en checken. Tot nu toe missen we nog niets. We hebben inmiddels de inhoud van een deel van de tonnen herschikt: alle maaltijden voor op de berg bij elkaar, drank bij elkaar, klimmateriaal bij elkaar, etc.

Verder zijn de eerste benodigdheden voor de berg klaar gelegd: Mountain Hardweartenten, Primus branders, pannen en gas, sneeuwankers, DSM Dyneema-touw etc.

Morgen zullen Sajjad en Amin een eerste 'carry' maken naar een depot op 5800 m in de ijsval. Wij zijn nog niet genoeg geacclimatiseerd om al mee te klimmen. Verder moeten wij de rest van de bagage nog checken en herpakken. Overmorgen, de 15e, zullen we met z'n vieren omhoog gaan.

Als we de ervaringen horen, dan is de ijsval dit jaar zeer lastig met vele gevaarlijke spleten. Een reden temeer om met onze hoogtedragers Amin en Sajjad de reddingstechnieken van een val in een gletsjerspleet door te nemen. Dit bleek een nuttige actie, temeer daar zij niet over de volledige uitrusting bleken te beschikken, zoals een ijsschroef en Prusik-touwtjes. Sajjad en Amin kennen de ijsval, dus we zullen van hen morgen horen of de omstandigheden dit jaar inderdaad extra lastig zijn. Overigens zal de uitslag geen verschil maken voor de beklimming: we hebben met de omstandigheden van nu te maken.

11 juni: Doel in beeld: G1
In tegenstelling tot 10 juni, toen we van Urdukas naar Goro II liepen, was het op deze dag fantastisch weer. Een ideale topdag: de hele dag praktisch helder en geen wind. Eigenlijk was vanaf Goro II het doel van die dag al duidelijk te zien: Concordia. Een soort T-splitsing op de gletsjer, gemarkeerd door een zwart rotsmassief. Deze locatie is genoemd naar de Place de la Concorde in Parijs. De reden laat zich makkelijk raden: vanwege het geweldige uitzicht: met name de beroemde bergen K2 en Broad Peak zijn helemaal in beeld als je hier eenmaal bent.

Maar voor het zover was moesten we eerst naar toe: een tocht van 4 uur. Vanaf het begin konden we genieten van het fantastische uitzicht op de Gasherbrum IV (7925 m). Na ca. twee uur lopen kwam echter ons echte doel in beeld: Gasherbrum I, als een heel klein topje rechtsachter de G4. Na een tijd zou de berg weer uit beeld verdwijnen: niet voor niets wordt de G1 ook Hidden Peak genoemd. De G2 zou overigens niet in beeld komen. Het was indrukwekkend om de G1 te zien: wat een spitse top!

We waren al vroeg op Concordia, zodat we besloten die dag nog een stuk door te lopen, richting het Gasherbrum basiskamp. We lieten K2 en Broad Peak dus voor wat ze zijn en sloegen rechts af, de Upper Baltoro Gletsjer op. We sloegen onze tenten 4 uur later op, op een prachtige plek (4800 m).    
In basiskamp op 5150 m
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices