Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


14 juni, 14u: Depot gemaakt op 5800 m

Onze hoogtedragers Sajjad en Amin hebben vanmorgen conform planning een eerste depot gemaakt in de ijsval. Wij hebben inmiddels ook van hen bevestigd gekregen dat de omstandigheden lastig zijn in de ijsval. Vervelender is echter dat het er op lijkt dat de normaalroute voor de G2 (de zuidwestgraat) helemaal niet te beklimmen is (in deze periode van) dit jaar. Tussen kamp 1 en 2 is een gigantische breuk ontstaan op de graat en hangt een reuzeserac op springen. Dus zeer veel lawinerisico.

We hebben vanmorgen kennis gemaakt met het Zwitserse team: 3 berggidsen uit Verbier. Zij kiezen vanwege de omstandigheden voor een andere route: de Franse route. Deze loopt via de zuidgraat. Ook de drie Oostenrijkers die hier zijn, zullen klimmen via deze route (was al de planning). Niemand is echter nog boven kamp 1 geweest.

Wij zullen onze mind opmaken als we in kamp 1 zijn en de situatie zelf kunnen aanschouwen. Ook zullen we dan pas bepalen of we eerst de G2 of eerst de G1 zullen beklimmen. Kijkende naar de moeilijkheidsgraad van de bergen heeft het de voorkeur om eerst de G2 te beklimmen en daarna de G1, die technisch lastiger is. Ook vanwege de te verwachten drukte op de G2 is dit de beste optie. Echter, als de G2 niet in conditie is en het Japanse couloir op de G1 wel in conditie is, en we kunnen samenwerken met andere teams op de G1, is het te verkiezen om te beginnen met de G1. Maar goed, eerst maar eens starten met de klim morgen en dan de 17e naar kamp 1. Pas dan zullen we beslissen.

Overigens gaat het weer veranderen volgens het weerbericht dat de Oostenrijkers iedere dag doorkrijgen. De wind zou gaan aanwakkeren naar west en er zal wat lichte sneeuw vallen. Dit is niet vreemd als je bedenkt dat dit al de vierde dag op een rij min of meer onbewolkt is. Voor ons was dit mooie begin in het basiskamp meer dan plezierig, omdat we rustig alle spullen buiten konden neerleggen en sorteren. Maar het zal wel even wennen zijn om met dit goede weer te klimmen: het is echt bloedheet met die zon. In onze eigen tent zitten is hier absoluut onmogelijk, het is er 50 graden. De eettent is gelukkig wat koeler. Zoals altijd op hoogte koelt het sterk af zodra de zon weg is. 's Morgens is het hier al rond 4 uur licht. Voor ons eerste klimmetje morgen zullen wij dan ook om deze tijd vertrekken. Zodra wij echter echt naar boven gaan (naar kamp 1), zullen wij pogen om reeds om 2 a 3 uur op de been te zijn. Naast het vermijden van de hitte is de gletsjer dan veiliger (harder ijs, minder kans op val in gletsjerspleet).

Maar goed, eens maar eens kijken wat het weer morgen doet en hoe het klimmen verloopt.     
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices