Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

Gastenboek











Eerdere berichten


18 juni, 22u: Kamp 1 bereikt

Vanochtend had ik telefonsch contact met Katja en Henk. Op dit moment zitten ze in kamp 1, op een hoogte van bijna 6000 meter. Ze bereikten het kamp na een lange en gevaarlijke tocht midden door de ijsval van de gletsjer.

Hoogtedragers Sajjad en Amin oordeelden eerder deze week dat de reeds gemaakte route te gevaarlijk was, omdat deze vlak onder de wand van de G1 liep en de kans op lawines daar erg groot is. De door het team zelf uitgestippelde route dwars door de ijsval bleek gisteren echter nog gevaarlijker te zijn. Door de weersomstandigheden waren de vele spleten niet of nauwelijks te zien en ging het lopen dus zeer moeizaam. Bij elke stap moest er worden gecontrolleerd of de ondergrond wel stevig genoeg was. het team was al rond 2 uur in de nacht van donderdag op vrijdag vertrokken, en kwam reeds om 4 uur aan bij het eerste depot. De tocht tot aan kamp 1 zou echter nog 7 uur langer duren.

Omdat de weersvoorspellingen weinig goeds melden (het sneeuwt en de komende nacht zal dat verergeren) is besloten om in de nacht van vrijdag op zaterdag al terug te gaan naar het basiskamp. De planning is om ongeveer 4 uur te vertrekken en de tocht terug dan via de route vlak langs de wand van de G1 te volgen. Hoewel de kans op een lawine hier groot is kan er wel sneller doorgelopen worden. Daardoor is het risico kleiner dan de andere optie: dwars door de ijsval.

Terugkijkend op de tocht door de ijsval gaf Katja aan behoorlijk onder de indruk te zijn van de ijsval van de zuid Gasherbrum gletser. Hoewel de de ijsval van Everest als één van de gevaarlijkste te boek staat, geeft Katja zelf aan die van de Gasherbrums toch gevaarlijker te vinden. De hoeveelheid spleten die niet te zien is is hier vele malen groter. Iets dat het lopen gevaarlijker, langzamer en daardoor veel moeizamer maakt.

Gezien de situatie op dit moment op de G2 heeft het team ook besloten om eerst de G1 te proberen. De situatie op de G2 is op dit moment zo slecht dat geen enkel team het ziet zitten om deze nu te beklimmen. Katja en Henk zullen dan ook eerst de G1 proberen te beklimmen om daarna te zien of de situatie van de G2 is verbeterd.

Overigens zullen ze morgen, na aankomst terug in het basiskamp, direct de foto's doorzenden die in de afgelopen 2 dagen zijn gemaakt. Deze beloven behoorlijk spectaculair te zijn.



    
Kamp 1 bereikt
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices