Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


27 juni, 12u: De tel kwijt

Een heldere lucht bij ontwaken om 6 uur. Ongelooflijk. Vannacht sneeuwde het nog en nu is het helemaal helder, met wat wind! We zullen vandaag met wat collega-teams gaan overleggen omtrent de voorspellingen en de plannen. Het lijkt er nu op dat er een klein hoog drukgebiedje langskomt: als het aan ons ligt zouden we morgennacht (dus van ma op di) omhoog willen gaan. Maar eerst maar eens zien dat deze dag zo mooi blijft en de sneeuw zich inderdaad kan stabiliseren.

Verder rijgen de dagen zich hier aaneen. Je begint de draad ook kwijt te raken welke dag van de week het is. Alle dagen lijken hetzelfde. Zo dacht ik gisterenmorgen snel het dagbericht te maken en de foto's te versturen, zodat Raymond deze nog voor de nieuwsbrief zou kunnen gebruiken. Zitten we er toch een dag naast, zeg: het was gisteren geen vrijdag maar al zaterdag. Ongelooflijk, een week gepasseerd met alleen maar BC en slecht weer.

Ik weet nog goed hoe ik voor vertrek droomde van 'een dag niets', de luxe om helemaal niets te 'hoeven', na een lange periode van keihard werken. De eerste dag dat het zover was hier, was inderdaad zalig. Hoewel we ons nog steeds niet vervelen (tips zijn altijd welkom), is het nu wel genoeg geweest met rondlummelen in BC (want daar komt het natuurlijk toch op neer). We willen omhoog! En het zou dus heel mooi zijn als dat binnenkort inderdaad gaat gebeuren!

En met ons willen vele klimmers omhoog. Gisterenmiddag zijn er voor het eerst weer nieuwe ploegen binnengekomen: drie Spaanse teams maar liefst. Dat zet het totaal aantal Spaanse ploegen op 5. Naast onze buren, met de bekende klimmer Carlos Pauner, is er hier namelijk nog een drietal met de beroemde klimmer Alberto Inurrategui. Hij voltooide in 2001 als jongste klimmer ooit de 14 achtduizenders. Nu is hij hier voor Gasherbrum III en IV. De top van de G3 is ooit 1 keer gehaald (door de beroemde Wanda Rutkiewicz in 1975) en de top van de G4 is bij mijn weten slechts 2 keer met succes beklommen. Beide zeer moeilijke beklimmingen.

Er zijn hier echter meer 'grote' klimmers: in het kleine internationale team van gids Andre Georges, bevindt zich Anna Czwenwinska, een doorgewinterde Poolse met maar liefst 5 achtduizenders op haar naam (zij neemt de 3e plaats in op de wereldranglijst). En met de Amical groep is pas ook de beroemde Oostenrijkse Gerlinde Kaltenbrunner gearriveerd. Zij voert op dit moment de wereldranglijst aan met 6 toppen >8000 m, maar wil er dit jaar nog 3 aan toevoegen: G1, G2 en K2. Zij zou daarmee de eerste vrouw kunnen worden die (de inmiddels overleden) Wanda Rutkiewicz overtreft, die op de top van 8 achtduizenders stond. Wie weet wordt Gerlinde de eerste vrouw die het lijstje van 14 volmaakt. Dat zou een fenomenale prestatie zijn.

In het Koreaanse team zit een klimmer die gaat voor de moeilijke routes: top van de Everest via de zuidwest-wand, Lhotse via de zuidwand (helaas niet succesvol dit voorjaar), top G4, top K2 via zuid-zuidwest graat etc. Kortom, hier zit het neusje van de zalm onder de klimmers.

Via internet komen we inmiddels op een aantal van 18 expedities op G1/G2: 5 gecombineerde expedities, 1 expeditie voor alleen G1 en 12 expedities voor alleen G2.

Twaalf expedities zijn nu gearriveerd. Totaal betreft het 150 klimmers, waarvan 25 klimmers G1 en 125 klimmers (ook) G2 beklimmen. Vooral voor G2 een gigantisch aantal. Wij hadden niet kunnen vermoeden dat het er zoveel zouden zijn. Het is echter nog niets als je bedenkt dat er dit jaar maar liefst 170 klimmers op de (jubileum)berg K2 klimmen. En dan te bedenken dat er dit jaar ook nog honderden trekkers het K2-basiskamp bezoeken. Tsja, als je hoopt rustig en alleen de bergen in te gaan, kom je dus bedrogen uit.

P.S. Met al deze dagen in BC is het een ongelooflijke opsteker om berichten in het gastenboek te lezen en mails via onze webmaster te ontvangen. Heel veel dank daarvoor!    
De tel kwijt
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices