Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


30 juni, 15u: Bijna in kamp 2

Zojuist heb ik telefonisch contact gehad m,et Katja en Henk en zij wisten me te vertellen dat ze inmiddels een hoogte van 6300 meter hebben weten te bereiken. Net geen kamp 2 dus, maar al wel een stuk in de goede richting.

Hoewel er eigenlijk meerdere teams (onder andere ook het Spaanse team en het team met Andre Georges) zouden vertrekken moest het expeditieteam van Katja en Henk zelf een spoor trekken naar kamp 1 en richting kamp 2. Dat gooit uiteraard behoorlijk veel roet in het eten, want continu zelf moeten sporen vraagt veel meer energie en tijd.

Uiteindelijk is er een spoor getrokken tot een hoogte van 6300 meter hoogte en is kamp 2 dus niet bereikt. Wťl is kamp 1 uiteraard bereikt en is de positie hiervan ook iets gewijzigd om een betere en veiligere uitgangspositie te creŽren voor het vervolg van de expeditie.

Katja en Henk zullen morgen (1 juli) samen opnieuw vertrekken richting kamp 2 en deze hopelijk nog dezelfde dag bereiken. Dat is onder andere afhankelijk van wat andere teams doen en wat de situatie is in het nog af te leggen stuk. Om een dergelijk gevaarlijk stuk door de ijsval namelijk slechts met z'n tweeŽn te doen is wellicht te gevaarlijk.

Saillant detail is overigens dat de beroemde Pakistaan de klimmer Rajab Shah al heeft laten weten dat de G2 dit jaar waarschijnlijk onmogelijk te beklimmen is via de normaal route. Hij is dit jaar voor de vijfde keer op deze plek en heeft te kennen gegeven dat hij de situatie zoals deze nu is op de G2 nog nooit heeft meegemaakt. Rajab Shah geldt als een autoriteit in deze streek, daar hij als enige Pakistaan alle vijf achtduizenders van Pakistaan heeft beklommen. Bovendien heeft gisteren een enorme lawine de plek waar uiteindelijk kamp 2 (van de G2) moet komen volledig verzwolgen, iets dat aangeeft dat zelfs de posities van de kampen dit jaar niet veilig zijn.

Een ander duidelijk teken dat het dit jaar anders loopt dan andere jaren is wel het feit dat er tot op heden nog geen enkel team is dat Łberhaupt een kamp 2 heeft aan kunnen leggen, waar in andere jaren om deze tij de eerste succesvolle toppogingen al zijn afgerond.     
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices