Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


8 juli, 12u: Komende nacht weer omhoog

De rugzakken staan gepakt en alles is eindelijk geregeld voor ons vertrek komende nacht. Morgen kamp 1, zaterdag kamp 2, zondag kamp 3 proberen op te zetten en wie weet maandag 12 juli naar de top van G1. Enigszins gesloopt zit ik hier nu om 18 uur in de slaapzak achter de computer. Het was namelijk een spannende en onzekere dag: als eerste het nieuwe weerbericht dat zou moeten bevestigen of we omhoog zouden kunnen gaan. Daarnaast zaten we toch ook wel te wachten op wat nieuws omtrent de route boven kamp 2. En dan was er nog de gezondheid van Sajjad.

Hoogtedragers
Vanmiddag hebben wij uiteindelijk toch moeten besluiten dat hoogtedrager Sajjad niet verder met ons mee omhoog zal klimmen. Al een paar dagen heeft hij last van zijn nieren. Nierstenen waren 2 jaar geleden de oorzaak dat hij de Broad Peak expeditie vroegtijdig heeft moeten verlaten. Ook nu lijken zijn klachten sterk op nierstenen, volgens de arts van de Singaporezen. Heel veel drinken en antibiotica, was het recept twee dagen geleden. Vandaag hebben we het zekere voor het onzekere genomen: Sajjad gaat niet mee omhoog. Het lukt tijdens de klim nooit om genoeg te drinken en verder is het risico gewoon te groot. Voor zijn gezondheid, maar ook voor onze expeditie. Dus uiteindelijk betekent dit alsnog dat hij ons zal verlaten. Zeer jammer, maar wel de beste beslissing gegeven de omstandigheden. Het is een geluk bij een ongeluk dat onze buren, de Singaporezen, hier ook via organisator Hunza Guides zijn. En dan ook nog wel met een team hoogtedragers uit hetzelfde dorp als Sajjad en Amin (nl. Shimshal). Na uren heen en weer praten en onderhandelen (want hoe wordt het geregeld met het salaris, de kledingvergoeding en de reeds geschonken kleding van bijv. Kathmandu) zijn we eruit gekomen en is er een nieuwe hoogtedrager aan ons team toegevoegd: Jhan Baig. Onze verbindingsofficier Imran en Pakistaanse leider Rajab hadden een belangrijk aandeel in dit proces en we zijn tevreden met de oplossing.

Weer en situatie op de berg
De weersvoorspelling voor de komende dag blijft zoals die gisteren was: morgen een wat mindere dag, de 10e zeer goed en 11, 12e en 13 zien er heel behoorlijk uit. Mogelijk nog wel een sneeuwbuitje tussendoor. De windvoorspelling is voor de 12e is: 8 m/s = windkracht 4. Een zeer belangrijke factor als je hoog op de berg zit. Deze windsnelheid is zeer acceptabel. Wat betreft de route boven kamp 2: we hebben alleen vage berichten doorgekregen en weten dus nog niets zeker. Het lijkt erop dat het team van het Duitse Amical het spoor gemaakt heeft tot onderaan de rotsen in het Japanse Couloir en het eerste deel vervolgens gefixeerd heeft met vaste touwen. Dat zou betekenen dat wij, samen met het team van Carlos Pauner, het bovenste stuk van het couloir nog moeten fixeren. We kunnen nog niet inschatten hoeveel werk dit is en of dit ons een extra dag werk gaat opleveren. Verder zijn er geruchten dat de Zwitserse berggids Andre Georges, die voor het derde achtereenvolgende jaar een poging doet de G1 te beklimmen, inmiddels in alpiene stijl verder geklommen zou zijn naar kamp 3...

Enfin, we zullen hierover morgen meer weten, als er weer klimmers naar beneden komen. Wij gaan in ieder geval omhoog en zullen als alles meezit, een toppoging gaan doen voor G1. Spannend, ook altijd weer vlak voor vertrek uit het basiskamp. De logistiek, de materialen, alles moet kloppen. En des te spannender dat wij nu met een nieuwe hoogtedrager verder gaan. We hebben er echter zin in om de boel bovenop de berg verder te verkennen.

Aftocht
Hoewel er hier nog steeds druppelsgewijs klimteams arriveren, begint voor een aantal ook de terugtocht. Zowel de Singaporese als de Zwitserse groep vertrekken morgen. Het drietal Zwitserse berggidsen was hier als een van de eerste ploegen en kwam voor G2 met een traverse naar top G1 en daarna wilden ze Broad Peak beklimmen. Alles in alpiene stijl. Morgen gaan ze terug naar huis met als resultaat: kamp 1 en als hoogste punt 6200 m op G2 (Franse Route) en 6500 m op G1. We snappen eigenlijk niet helemaal waarom ze vertrekken, want ze zouden nog 2 weken extra hebben. Maar goed, ze zien het niet meer zitten en kennelijk ook niet op Broad Peak.

En dan gaan wij nu eten en voor de hoogtedragers de laatste zaken bij elkaar verzamelen. Het Volgende nieuwsbericht komt waarschijnlijk zondagavond op de site, met daar in ook een meer exacte vermelding of er wel of een toppoging wordt ondernomen.    
Komende nacht weer omhoog
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices