Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


10 juli, 12u: 9e mislukt, 11e omhoog

Onze poging hoog op G1 te klimmen is gisteren jammerlijk mislukt vanwege zeer slecht weer. We wisten dat 9 juli matig weer zou geven, maar de voorspelling van 30 uur aanhoudende sneeuw was niet gegeven. We vertrokken om 3 uur richting kamp 1 met sneeuw. Dat er echter zoveel sneeuw zou vallen, was ons niet bekend. Anders waren we natuurlijk helemaal niet vertrokken.

In kamp 1 gingen we er nog van uit dat het sneeuwen op gegeven moment wel zou stoppen. Dit was echter niet het geval, wat er toe leidde dat het team van Carlos Pauner ons telefonisch meldde de komende nacht niet omhoog te zullen komen. Zij zouden nl. een dag na ons uit BC vertrekken omdat zij er telkens voor kiezen rechtstreeks naar kamp 2 te klimmen.

Tsja wat nu? Alleen zouden we niets kunnen uitrichten op de berg. En wat inmiddels ook duidelijk werd, dat met deze sneeuwhoeveelheden de volgende dag (10 juli) naar kamp 2 klimmen zinloos zou zijn. We belden daarom met onze webmaster Raymond voor het laatste weerbericht via internet. Dat gaf nu heel duidelijk aan: veel sneeuw voor 9 juli en ook sneeuw voor 10 juli. Een slecht bericht.

Volgens ons gaf dat 3 keuzes: in kamp 1 blijven zitten wachten tot we weer omhoog zouden kunnen gaan, maar daarbij veel kracht verliezend door de hoogte of terug naar het basiskamp. Daarbij twee keuzes: 2. direct vertrekken met als nadeel dat de sneeuw heel zacht zou zijn, maar als voordeel dat we het spoor waarschijnlijk nog net zouden kunnen ontwaren. Of 3. de nacht doorbrengen in kamp 1 en de volgende ochtend afdalen. We kozen voor de tweede optie en zijn dus gisteren (dezelfde dag) nog teruggekeerd in het basiskamp. Het was een spannende afdaling. Er was zeker 30 cm sneeuw gevallen. De sneeuw was zacht en het spoor nog net herkenbaar. Kleine gletsjerspleten waren bedekt maar natuurlijk nog wel open, dus zeer gevaarlijk. Verder zagen we geen hand voor ogen. De bamboes met vlaggetjes waren onontbeerlijk bij de terugtocht.

We namen de beslissing gisterenmiddag precies op tijd om nog bij het laatste daglicht ons tentenkamp op 5150 m te bereiken. Heerlijk om weer terug te zijn in BC! We genoten van de thee, soep en maaltijd die Allam voor ons bereidde. Het was jammer dat we die ochtend vertrokken waren, maar alle vier hadden we het gevoel de juiste beslissing genomen te hebben door niet verder in kamp 1 te blijven.

Jhan Baig, onze nieuwe hoogtedrager heeft deze eerste dag trouwens uitstekend doorstaan. Sterk, maar vooral ook: met een positieve instelling. Hij heeft er zin.

Na een verdiende nachtrust was vanmorgen natuurlijk de eerste vraag: wat gaan de weersomstandigheden doen en wanneer kunnen we weer omhoog? We hebben vandaag dan ook veel tijd doorgebracht met het vergelijken van allerlei weerberichten en overleggen met andere teams. Als eerste met het Spaanse team van Carlos Pauner, en als tweede met het team van Ralph, van het Duitse Amical.

Weerbericht
Het weerbericht is na gisteren opnieuw flink bijgesteld, wat doet vermoeden dat er behoorlijk veel onzekerheid is bij de meteorologen. Onveranderd is gebleven: een jetstream die vanaf 15 juli komt binnenzetten op grote hoogte. Uitgangspunt is dus, dat het vanaf de 15e een paar dagen onmogelijk zal zijn om naar de top te gaan.

Het weer de 13 en 14e ziet er redelijk uit: weinig wind, maar met een hoge vochtigheid en hoge temperaturen: kans op sneeuw dus. Dit is niet super, maar het zou toch een topkans kunnen geven.

Het alternatief: wachten tot na de jet voor een toppoging. Maar er is dan zo wederom een week verdwenen dat we alleen in het basiskamp zitten.

Strategie
We gaan komende nacht al omhoog en wel direct naar kamp 2. Dat betekent met zeer lichte rugzakken naar kamp 1 en daar alles verzamelen en direct door naar kamp 2. Maandag de 12e dan werken in het couiloir en naar kamp 3. Als alles mee zit (gezondheid, touwen gefixeerd in couloir, sneeuw- en weersomstandigheden) willen we de 13e een toppoging doen. De 14e hebben we als reservedag, ervan uitgaande dat de jetstream inderdaad pas de 15e begint te waaien.

Kortom: nu alweer omhoog. We hadden het liever anders gezien (pas in nacht van zondag op maandag omhoog) en wat meer rust kunnen nemen, maar met dit weerbericht is dit de enige kans de komende week. Anders zitten we alleen maar in het BC te wachten op beter weer. Nu hebben we een topkans en als deze niet lukt, hebben we misschien wel fixeerwerk kunnen doen of kamp 3 kunnen opzetten, wat ons weer helpt bij de volgende poging. We hebben dus niets te verliezen.

Situatie hoog op G1
Inmiddels is er wel meer bekend van de omstandigheden op G1. Ralph van het Duitse Amical heeft een deel van het Japanse Couloir gefixeerd met touw. Er ontbreekt nog 300 m, bovenin. Het is de bedoeling dat wij die klus samen met de 3 Spanjaarden gaan klaren. Wat betreft kamp 3: inderdaad heeft de Zwitserse berggids Andre Georges dit kamp bereikt. Hij is vrijwel direct daarna afgedaald omdat hij inzag dat het, met de vele sneeuw, in zijn eentje onmogelijk zou zijn om de top te halen, de volgende dag.

Simpel zal het dus niet worden boven kamp 3.

Dat is het voor nu. Het is sneeuwt op dit moment licht, conform verwachting. Hopelijk is dat gestopt als we komende nacht om 2 uur vertrekken en vallen vooral de komende dagen mee qua weer. We vinden eigenlijk dat de weergoden ons maar eens goed gezind moeten zijn.    
9e mislukt, 11e omhoog
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices