Het weer hier in BC is heel behoorlijk: wat wolken, wat zon, wat wind en soms een klein buitje. Je zou prima de berg op kunnen gaan om te acclimatiseren of voor het opzetten van kamp 1 of 2. Maar dat is bij ons allemaal al gebeurd. En dus heeft het geen zin om naar boven te gaan: de top is namelijk onbereikbaar deze dagen. De wind raast boven de 8000 meter op het moment met snelheden van 25 tot 37 m/s. Vergelijk: een windsnelheid boven de 29 m/s (ruim 100 km/uur) wordt een orkaan genoemd. We hebben dus geen schijn van kans daarboven. En dus blijven we maar beneden. En het ziet er naar uit dat dit tot en met de 19e/20e juli gaat duren. Tijd zat dus voor van alles en nog wat: lezen, kaarten, de boeken van berggids Robert Steenmeijer bestuderen, mails maken, materiaal verbeteren, wandeling maken en sociale contacten met andere teams.
Zo zijn we gisteren eens op zoek gegaan naar een andere Nederlandse klimster die hier zou zitten. Een Nederlandse, woonachtig in Australie, hadden we vernomen. Zij maakt deel uit van een internationale groep via een Australische organisatie. Ook wilden wij wat meer te weten komen over expeditielid Mathieu van Rijswick, die op de Gasherbrum II zou klimmen, maar die wij nog steeds niet ontmoet hebben. Geruchten over terugkeer, dat was tot nu toe het enige…
Wel, de Nederlandse Australische, blijkt inderdaad te bestaan: Tineke. Zij klimt op de G2, maar heeft niet echt topambities en noemt elke hoogtemeter die ze maakt boven kamp 1, een groot succes. Alhoewel een werkelijke top voor haar een droom zou zijn. Leuke vrouw. En dan Mathieu van Rijswick: jazeker, daar kon Tinkeke natuurlijk iets over zeggen. Mathieu is tijdens de trektocht in Payiu afgehaakt. Hij zou zich niet fit gevoeld hebben voor de beklimming.
Het Australische team moet 26 juli alweer vertrekken dus de kans dat wij Mathieu hier nog zullen treffen achten wij inmiddels nihil. De groeten kunnen wij hem dus ook niet meer doen, via de verzoeken in ons gastenboek. Heel jammer, want wij hadden hemzelf graag ontmoet, zo'n ervaren bergbeklimmer en de eerste Nederlandse klimmer op een achtduizender (Annapurna in 1977!). Maar het zit er dus niet in, om hem te persoonlijk te leren kennen, laat staan om met hem te klimmen op G2. Maar goed, voor ons eerst de G1. Morgen meer over ons eigen klimplan. Het weerbericht vanaf de 20e juli is tot nu toe te onzeker om een en ander al concreet te hebben.
| |
|