Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


28 juli, 14u: Wel of geen Gasherbrum II?

Doel van deze expeditie: het beklimmen van Gasherbrum I en II, waarbij de G1 voor ons de hoofdprijs vormde. Dit gezien het feit dat er nog niet eerder een Nederlander op deze top stond en de berg ook als technisch lastiger bekend staat als de G2.

We hebben de hoofdprijs binnen. En we laten de G2 voor wat hij is. De reden? De weersvoorspelling is slecht gezien de nog beschikbare tijd. Tot en met de 29e blijft het goed weer (trouwens wel met harde wind boven 7000 m), 30 en 31 zijn matig en na 1 augustus is het op grote hoogte wederom slecht. De laatste toppoging kunnen wij doen op 2 augustus.

Dus willen we een kans maken, dan zouden we komende nacht alweer naar kamp 1 moeten gaan, om de 30e te toppen. Dit is fysiek voor ons onmogelijk, na slechts 2 dagen rust. We zouden genoegen willen nemen met 4 dagen, maar minder niet. En 31 juli omhoog geeft geen perspectief gezien dus het slechte weer.

Alternatief zou nog zijn dat we ons verblijf hier uitstellen (maar met hoeveel dagen dan?). We zijn hier echter niet toe bereid. Nog even los van het feit of Volkers Stevin Rail & Traffic, de werkgever van Henk (die al zo flexibel was dat Henk 10 weken verlof kon opnemen) akkoord zou zijn dit te verlengen. Als het weer goed was geweest hadden we nog een poging gedaan (hier hadden we ons overigens fors toe moeten zetten, daar kunnen we wel eerlijk over zijn). Maar nu het weer het niet toelaat, gaan we de boel niet forceren. Het is mooi geweest. En dit gevoel wordt nog versterkt door een vreselijk ongeval dat zich heeft voorgedaan tijdens onze topdag. In het topverslag is hierover meer te lezen.

Nu we de Gasherbrum II niet meer beklimmen, kunnen we een paar dagen eerder vertrekken uit het BC (2 augustus) en komen daarmee ook wat eerder terug in Nederland: 11 in plaats van 15 augustus (aankomst 18.10 uur met BA0440 vanuit Londen). We zien er ongelooflijk naar uit om naar huis te gaan en iedereen weer te zien en spreken.

Nieuwe updates?
Hoewel de beklimming ten einde is en waarschijnlijk nog maar een enkeling interesse heeft in de verdere afloop van de expeditie, zullen we met nog 3 updates komen: pal voor vertrek vanuit het basiskamp (31 juli of 1 aug), na aankomst in Islamabad (9 aug) en na terugkomst in Nederland.    
Wel of geen Gasherbrum II?
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices