Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekEerdere berichten


1 juni, 10u: Goede start expeditie in Islamabad

We zijn blij jullie te kunnen melden dat er een goede start is gemaakt! Een goed begin geeft immers vertrouwen. Onze vlucht, afgelopen zaterdag 29 mei vanaf Schiphol verliep voorspoedig en op zondagochtend 30 mei arriveerden wij zelfs een half uur eerder dan de planning, al om 5:50 uur, op het vliegveld van Islamabad.

En dan is het altijd nog even spannend: zou alle bagage zijn meegekomen? Gelukkig, dat was het geval.

Wij hebben vervolgens kennis gemaakt met Amir-ullah Khan, de directeur van Hunza Guides, onze organisator in Pakistan. Deze organisatie vervult een cruciale rol tijdens onze expeditie: het regelen van vervoer naar Thongal op 3000 m, het regelen van de dragers vanaf Thongal naar het basiskamp en het verzorgen van de basiskampvoorzieningen. Ook hebben zij bemiddeld bij het inschakelen van de twee hoogtedragers met wie wij zullen samenwerken tijdens de beklimming.

Vanuit Nederland hebben wij alles meegenomen wat daadwerkelijk nodig is voor de beklimming, plus alle extra's voor in het basiskamp, zoals bijvoorbeeld lekkernijen, een spel kaarten, enkele boeken en een muziekje. We zijn 10 weken weg en door slecht weer zit je soms dagen achtereen in het basiskamp. Alhoewel we ons met alle logistieke bezigheden die samenhangen met de beklimming en de computer zowiezo niet zullen vervelen in het basiskamp!

Goed, verder met Islamabad. Na een paar uurtjes extra slaap in ons hotel hebben we op het kantoor van Hunza Guides alle bagage gecheckt, die eerder verzonden was via VCK Air. Alle tonnen zijn inderdaad goed en wel gearriveerd en op het eerste gezicht blijkt er niets te missen. Een hele opluchting. Vervolgens hebben we al het Primus-gaz uit de speciale kistjes tevoorschijn gehaald en in twee tonnen gestopt voor het verdere transport. De gasblikjes konden namelijk niet zomaar in het vliegtuig worden vervoerd en zijn daartoe op Schiphol speciaal verpakt per 4 blikjes, opdat het geen gevaar meer kon opleveren tijdens de vlucht.

We hebben van te voren wat getwijfeld over deze zeer kostbare operatie, maar we blijken gelukkig de goede beslissing genomen te hebben. Gas is in Pakistan namelijk zeer slecht verkrijgbaar. Hoewel Amir het gas ook voor ons kon bestellen in Singapore, blijkt nu, dat dit niet past op onze Primus-branders. In Kathmandu (Nepal) kun je vaak nog terecht voor de laatste expeditie-aankopen. Dat is echter in Islamabad niet het geval. Maar gelukkig hoeven we ons hier niet druk over te maken. We hebben het beste gas wat er te koop is!

We maakten op zondag verder kennis met onze gids Jumma Khan. Hij is gedurende de trektocht naar het basiskamp verantwoordelijk voor de gang van zaken en vooral voor de dragers en het goed en wel arriveren van alle bagage op 5150 m hoogte. Daarna zal hij weer afdalen.

Gisteren, maadag 31 mei, hebben we de laatste bagage omgepakt en verder was het de dag van de formaliteiten: de briefing op het Ministerie van Toerisme omtrent de expeditie (do's en don'ts en wat precies onze verantwoordelijkheid behelst) en het betalen van een borgsom bij Askari Helicopter. Anders dan in Nepal, moet elke expeditie een aanzienlijke borgsom betalen, mocht er onverhoopt een helicopterredding nodig zijn. Gelukkig hebben wij hier geen ervaring mee, en dit hopen wij ook nooit te krijgen!

Verder werden wij gisteren voorgesteld aan Imran Javed, onze Liason Officer. Hij is namens de Pakistaanse regering aan onze expeditie toegewezen en moet erop toezien dat wij 'de juiste berg beklimmen via de afgesproken route, ons afval weer volledig mee terug nemen en verder niets doen wat niet is toegestaan'. Imran is een zeer jonge oficier die, zoals hij trots vertelde: ' binnenkort kapitein wordt'.

Later op de middag handelden we de laatste formaliteiten af bij Hunza Guides en toen waren we eindelijk om 19:15 uur terug in het hotel. Het eerste ' vrije' moment dat we de communicatieapparatuur konden testen. Het wordt hier om 19.30 uur al donker dus we moesten opschieten om buiten nog een goede plek te vinden met vrij zicht naar de satellieten. Het was even lastig contact maken, maar het lukte zowel via de Regional BGAN als met de Thuraya-telefoon om contact te maken met Nederland en een eerste zeer kort mailtje te verzenden.

Vervolgens genoten we van een spicy-avondmaaltijd. En nu snel de computer sluiten, het is al over twaalven en morgen om 5 uur gaat de wekker alweer. Dit bericht wordt morgen (1 juni) pas verzonden, we proberen dat te doen tijdens de pauze gedurende de autorit.    
Goede start expeditie in Islamabad
naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices