Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekGasherbrum II (G2, 8035 m)


Historie G2

De eerste keer dat de Gasherbrum II op een topografische kaart verschijnt is in 1892, n.a.v. Conway's Expedition. Evenals voor de G1 wordt in 1909 de eerste foto van G2 gepubliceerd.

1956
De top wordt gehaald door een Oostenrijkse expeditie (Larch, Moravec & Willenpart) via de zuidwest- en vervolgens de zuid-oostgraat (later normaalroute).
1975
Eerstvolgende succesvolle (Franse) expeditie. Verder bereiken de eerste vrouwen de top van de G2 (en tegelijkertijd hebben zij de primeur op een achtduizender): Halina Krüger en Anna Okopinska. Zij maakten deel uit van een Poolse vrouwenexpeditie onder leiding van de bekende Wanda Rutkiewicz. Wanda realiseerde in dat jaar de eerstbeklimming van de Gasherbrum III (7952 m).

In de loop van de geschiedenis zijn er 6 verschillende routes naar de top gevolgd. Ca. 640 klimmers hebben inmiddels de top gehaald, waarvan 59 vrouwen.


Nederlanders op G2

De top is één keer eerder bereikt: op 25 juni 1988 waren de Nederlanders Hans van der Meulen, René de Bos, Arjan van Waardenburg en Jeroen Jacobse succesvol via een variant op de normaalroute.
Volgende Nederlandse pogingen in 1991 (Henk Nooij) en in 2001 (Robert Eckhardt) slaagden helaas niet.
In 2004 zal, naast Henk en Katja,nog een derde Nederlander op de G2 klimmen: Mathieu van Rijswick. Hij is de eerste Nederlander die de top van een achtduizender bereikte: de Annapurna in 1977. Hij heeft zich voor deze beklimming aangesloten bij een internationale expeditie.

     G2 gezien vanuit kamp 1

naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices