Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekRoute & kampen


Route


Beklimming naar kamp 1 (C1)

Na een eerste vlak stuk, gaat de route door de ijsval van de Zuidelijke Gasherbrum Gletsjer omhoog. Overdag kan het hier door de invloed van de zon (& weerkaatsing door het ijs) zeer warm worden. Ook is de kans op een ongeval (vallend ijs, gletsjerspleten) dan extra groot. Daarom zal er met name 's nachts/zeer vroeg in de ochtend geklommen worden.
Het laatste stuk naar C1 gaat zeer langzaam omhoog, wat deze eerste etappe lang en zwaar maakt.
Kamp 1 ligt prachtig, aan de voet van de zuidwand van de Gasherbrum II. Bij zeer veel sneeuwval is in dit kamp sprake van lawinerisico.


Meer over beklimming Gasherbrum I

Vanuit kamp 1 ga je de brede vlakte over tussen G1 en G2 richting de pas Gasherbrum-La (6600m) in het zuid-oosten. We gaan de pas uiteindelijk niet over: Kamp 2 wordt opgezet op 6400m en van daaruit volgt de beklimming door het Japanse Couloir. Het betreft lastig terrein (rots, sneeuw en ijs) en bovenin is het couloir zeer steil en smal. Dit is de sleutelpassage van de route: niet alleen technisch het lastigste stuk, maar ook is er na sneeuwval een groot lawinerisico. Kamp 3 bevindt zich op 7300m. De noordgraat zal gevolgd worden naar de top.

De route via het Japanse Couloir en de Noordgraat is een lastige route en niet de normaalroute (de gemakkelijkste) naar de top van de G1. Dit vormt dan ook een extra uitdaging. De normaalroute, ten zuidoosten van de top is sinds een aantal jaren niet toegankelijk wegens het grensconflict met Kashmir.


Meer over beklimming Gasherbrum II

Vanuit kamp 1 wordt via de zuid-westgraat omhoog geklommen. De kampen 2 (6500m) en 3 (7000m) worden opgezet op deze graat. Tijdens de topdag wordt onder de zuidwand van de Gasherbrum II doorgeklommen om uiteindelijk via de zuid-oostgraat de top te bereiken.

Bovengenoemde route is de normaalroute naar de top van de G2.

    
Kamp 1 (5950 m) kijkend richting BC, links Baltoro Kangri (foto R. Eckhardt)Op weg naar kamp 2 op G2 (Foto R. Eckhardt)

Gasherbrum 2 (G2)

naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices