Nieuws

|

Beklimming

|

Team

|

Foto's

|

Partners

|

GastenboekKarakoram & Baltistan


De Gasherbrum I en II liggen in het Noord-Oosten van Pakistan, in de bergstaat Baltistan. Baltistan grenst in het Noorden met China en in het oosten en zuiden met Kashmir in India.
Baltistan contrasteert sterk met de rest van Pakistan gezien zijn Tibetaanse wortels. Het gebied behoort momenteel tot de Resticted Areas van Pakistan, vanwege de situatie met Kashmir: er is in dit gebied nog steeds geen overeenstemming omtrent de grenslijn tussen Pakistan en India. Er wordt dan ook gesproken over de 'Line of Control'.


Een groot gedeelte van het landschap in Baltistan bestaat uit bergen behorende tot het Karakoram-massief. Samen met de Himalaya (meer naar het oosten, in India, Nepal en Bhutan) en de HinduKush (meer naar het westen op de grens met en in Afghanistan) zijn dit de hoogste gebergtes van Azië.
De Karakoram herbergt 4 toppen hoger dan 8000 m (Nanga Parbat behoort nog net tot de Himalaya), 30 toppen hoger dan 7500 m en maar liefst 100 toppen > 7000 m!
Anders dan in de Himalaya, waar in de regel zowel het voor- als najaar geschikt zijn om de hoogste bergen te beklimmen, valt het klimseizoen in de Karakoram in de zomer. Hoewel dit de periode van de moesson is in een groot deel van de rest van Pakistan, ligt het Karakoram-gebergte in de regenschaduw van de Himalaya en heeft dus weinig last van extra neerslag in de vorm van sneeuw.
De Gasherbrum I en II liggen op een (lange) dag lopen van de K2 (8611 m) en Broad Peak (8047 m).

    

naar boven

Copyrights © 2004 Katja Staartjes / Henk Wesselius
Site made by Koome-webservices